петък, 15 април 2011 г.

16 април - 20:00 край "Св. Неделя"

Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света.

Извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III.


И тази година каня читателите на този скромен блог на 16 април (събота) в 20:00ч край църквата „Св. Неделя” да почетем с минута мълчание и запалена свещ жертвите. И заради самите нас, и заради тези преди.

1 коментар :

  1. Този атентат е най-зловещото престъпление, което светът знае и со 11.09.2011 г. имаше най-много жертви - 213 убити и умрели от раните и около 600 души ранени. Убити са 14 генерала и 18 полковника, повече от загиналите генерали и полковници от всички страни в Първата световна война. Още тогава, по време на процеса е доказано, че е дело на БКП, секция на Коминтерна. Не трябва да се говори, че атентатът е дело на "група крайно леви функционери на БКП". Това е поредния опит да се изкарат комунистите невиннии БЩП непричастна към атентата. Злоупотребява се и с броя на загиналите, ликвидирани след атентата. Загиналите са по-малко от 100 души и почти всички са запасни офицери. Има малко запасви подофицери. До сега не е ясна причината з а тяхното ликвидиране. Предполага се, че е изяснена по време на следствието и процеса срещу ген. Иван Вълков и офицерите от Трета секция през 1954 г.но и до сега се паззи в тайна от обществото.

    ОтговорИзтриване