сряда, 18 април 2012 г.

Своенравната ми муза

В последно време от време на време ме навестява своенравна муза. Първият път когато се отби ми донесе захарен фондан и мигновено се съюзи с децата вкъщи, които за награда получиха няколко захарни фигурки за гледане.



Децата останаха малко объркани, защо фигурките хем са от захар, хем са само за гледане. Музата се сгуши под кошничка със захарни цветя и заспа и ме остави сама да се оправям с детската логика.



После неусетно цветята станаха от моделин - печен на 230 градуса. Първият път цялата къща се изпълни със задушлив дим и музата за малко да избяга завинаги, но с огнени букви изникна голямо спасително F и математическата част от обърканичката муза бързо прехвърли Фаренхайт към Целзии и всичко продължи без нужда от намеса на главния пожарникар на републиката.

Печените цветя заживяха свой собствен живот и започнаха да се появяват в странни съчетания за сервиране, естествена склонност от раждането си във фурната.


А обърканичката муза ту изчезваше, ту се появяваше за миг да каже по едно "Честит рожден ден!" на децата:

или на най-близките ми приятелки и дори един път на мен самата!



После заминах за Новия свят. Някой ден ще ви разкажа и за това. Захарно-моделинената ми муза се уреди с чудесни инструменти и много нови впечатления. Преминах дълги месеци изборните воли и неволи. И вместо сладичка обърканичка муза, вече имах своенравен фриволен син дракон.


Сега съм на вълна фриволите и "бел-канто". Като част от упражненията за дишане и дикция днес стигнах до "Върви народе възродени" и

"...духовно покори страните,
    които завладя със меч!..."

и с изненада открих, че възстановената след 89-та версия е полу-оригинална. Духовното липсва! Огледах се. Замислих се. Излиза, че нещата, които сме смятали за чиста вода от извора се оказват полу-оригинални, обездушени. Възстановяването на традициите, премахването на цензурата и политическите бариери - всичко е бездушна пунтация на истинското, грижливо дозирано отпускане на кайша, за да спрем да се дърпаме на запад. Или просто да се отскубнем и да избягаме.

6 коментара :

  1. Много добре казано, Вале, благодаря за споделянето! И някак си ми намести в главата нещата, които ме тормозят в последно време и вечната дилема "да се доказвам ли тук, където са духовните ми корени, въпреки ширещата се посредственост или да се докажа наистина там, където ценят това, откъсната от връзките с душата си....?" имаме да си говорим на тази тема, но се радвам, че все пак има хора, които все още разсъждават по нея и се вълнуват, вместо да си вземат "под мишка" (буквално и преносно казано) многобройните таланти и умения, прекрасното семейство и да завладеят, който си свят поискат - Нов, Стар, Бързо-развиващ се....!

    ОтговорИзтриване
  2. Слончето е невероятно сладко :) Другите ти творения също са страхотни, просто имам слабост към слончетата :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни снимки на произведенията ти. Изглеждат много свежи и добре изпипани. Хубаво е човек да има муза от време на време , да зареже ежедневната си работа и да се впусне в едно творческо производство!Слончето е много мило седнала и с тази оранжева шапка е доста сладко, на децата много ще им хареса.То носи и щастие.Жалко е ,че не стават за ядене, защото са твърди, децата винаги ги искат и като ги опитат остават леко разочаровани,но пък за сметка на това са красиви.Очите ми останаха върху фриволния син дракон. Много е хубав! Ще очаквам следващите ти произведения с нетърпение.

    ОтговорИзтриване
  4. прекрасни са много ми харесват - възхищавам се какво може да се направи с човешките ръце - те са най-съвършените машини - с малко фантазия и всичко става възможно - поздравления от мен - продължавай да създаваш такива хубави неща и да споделяш тук с всички нас

    ОтговорИзтриване
  5. Признавам си , че изработеният дракон е удивителен много ми харесва и определено бих си го купила ако можеше.Може би понеже по китайският зодиак съм родена в година на Дракон и за това имам такава слабост към тях.Друго обяснение нямам!Вижда се че имаш голям талант да твориш и желание, както и голямо търпение, за да изпипаш толкова малки и дребни детайли, поздравления и продължавай да споделяш с нас като ни даваш и идеи какво можем и ние да опитаме да сътворим.

    ОтговорИзтриване