вторник, 21 април 2009 г.

Механизмите за издигане в обществото

Преди 20 години беше мой ред да кандидатствам след 7ми клас. Тогава за първи и последен път в прав текст моите родителите ми обясниха механизмите за издигане в обществото. Обясниха ми, че в социалистическа Народна Република България всички сме равни, но има и по-равни, за които правилата не важат. Обясниха ми, че изпитите за много от гимназиите са проформа и че в тези училища приемат само деца на висши партийци. Обясниха ми, че има длъжности и професии, които са само за тези деца и че кадърността няма никакво отношение към позицията ти в службата и в живота. Обясниха ми, че конкурсите се правят за техни хора. Обясниха ми, че висшестоящите некадърници се обграждат с още по-големи некадърници, за да нямат конкуренция и да блестят сред тях. Обясниха ми, че за да се издигнеш, трябва да станеш партиец и да работиш вярно за Партията, т.е. да следиш и топиш близките си и колегите си и да лижеш задници и че знанията и уменията ти не струват нищо в този свят. От тогава не понасям комунистите, не понасям порочната им ценностна система и изкривеното общество, което създава тя, не понасям лицемерието на "по-равните". Празните щандове, опашките за хляб и леща, истеричното пазаруване, когато "пуснат" нещо по магазините, двата вида гуменки и единствения вид шорти - всичко това съм готова да им простя, но не и подменените ценостти.

Скоро ще е мой ред да обяснявам да децата си механизмите за издигане в обществото. БСП и ДПС ни тикат към познатия стар модел. Днес отново трябва да водим битка срещу порочния комунистически обществен модел и да градим общество в което знанията, уменията, честността и почтеността са гаранциите за успех. Първа стъпка по тези път е свалянето на комунистическите отрочета от власт и изправянето им пред съд. Само така може да бъде наложено върховенство на закона. Опиянени от чуство за безнаказаност те превърнаха България в най-бедната и корумпирана държава в Европа, загубиха милиарди лева от европейските фондове и финансираха далаверите си с пари от бюджета - нашите пари. Сега се опитват да си осигурят и служебна победа на изборите. Да ги спрем!

Ние можем!

9 коментара :

  1. Много би ми било интересно да ни кажете Вашите възгледи за издигане в обществото днес. От позицията на една жена на 33.

    ОтговорИзтриване
  2. Остарели глупости на търкалета

    ОтговорИзтриване
  3. Като изключим това за гуменките и шортите, кое не важи в пълна сила и днес?

    ОтговорИзтриване
  4. Майсторски удар, от първи пост популярна, поздравления, сега очакваме постоянство :)

    ОтговорИзтриване
  5. И при това по любимата ми тема - рационалност :)

    ОтговорИзтриване
  6. Давай все така! А на разни анонимни Пролети и Радославовци не обръщай внимание.

    ОтговорИзтриване
  7. Как ще градите общество в което знанията, уменията, честността и почтеността са гаранциите за успех? Комунистите също издигаха лозунги като свобода, равнство, братство или всичко да доброто на на народа, но действителността беше друга. Как ще докажете, че няма да градите привилегии и облаги за себе си и че вашето не е само един удобен лозунг за залъгване на хората както беше при комунистите?

    ОтговорИзтриване
  8. Ва-ля! Ва-ля! Ва-ля! Аз изпуснах възможността да стана пионерче, защото комунистите за пореден път се оляха и трябваше да сдават властта 89-та, така си останах със синя връзка. Съответно парашутизма за наши хора беше зачезнал докато на мен ми се наложи да кандидатствам. Но и сега виждам, как се раздават постове, създават се фондации за спонсориране на наши хора, Жени Живкова проектира ненужни облекла на приятелски фирми срещу не дотам приятелски суми, за де не остане гладна и да не говорим как се раздават обществени поръчки. И не че и други партии и групи не го правят, но никой друг не е толкова систематичен и невинен при разпит, колкото другарите. Тези факти не са дълбоко скрити, но биват предавани хаотично или като клюка. Та затова са нужни отворени и работещи умове с дълга памет, та да разпознават кога корумпираните и техните кукловоди подриват законността. А това става с четене, анализи и дискусии и противодействие. С които Валя успешно се е захванала. Чакам с нетърпение още от нея.

    ОтговорИзтриване
  9. Ние сме демократи, а не комунисти. Ние не купуваме медиите, дори когато цялата власт е в ръцете ни и не тъпчем свободата на словото; ние не се разправяме чрез съда и чрез изборните закони с опозицията, дори когато това би означавало да се отървем от зло като ДПС; ние създаваме условия хората да се оправят сами и да просперират според знанията и уменията си, а не ги залъгваме, че ще ги оправим за 800 дни или за 8 години. И това са фактите, те са гаранцията, не думите.

    ОтговорИзтриване