понеделник, 24 януари 2011 г.

Какво е политиката?

В наши дни правенето на политика е харчене на чужди пари за постигане на хипотетично добро на чужд гръб, оптимизирано за максимално публично чесане на езиците на актьорите на политическата сцена.
Висшият политически пилотаж е надграждането с нови словоблудства над стари многословия от хора, които не са изработили и един лев добавена стойност през живота си. Ще кажете, че така е само при левите, само в БСП - грижа за благото на човека, наследствена номенклатура, която второ поколение, дори трето поколение е на работа "партиец", много силни думи и слабосилни напъни за делата. Уви, не сте прави. Не е само БСП, политиката на европейско ниво е изпаднала до безсмислено ляво хабене на думи и хартия, за писане на стратегии и директиви, които по нов начин се опитват да начертаят пътя към светлото бъдеще. Резултатът вече сме го виждали във СИВ. И дори конкуренцията, често изтъквана като основна разлика между ЕС и онази система, няма да може да спаси евробюрократите, които с всяка следваща регулация я доубиват.

Европа се е превърнала в един влак бумащина, който всеки месец пътува от Брюксел до Стразбург и обратно. Единствените пътници са чиновниците, които треперят над кашоните си и строгата охрана.

Кому е нужна такава Европа? Нужна е на правителството на България. Особено на последното. Слушах дебатите покрай вота на доверие - строени по височина министрите рапортуваха точно по какъв начин са задоволили очакванията на европейския си парньор. Българският интерес, българският дневен ред бе поставен само в исканията на Костов. От години е така. Още от времето, когато той не позволи нито руски самолети да преминат над България, нито прие хилядите напиращи от запад албански бежанци. Ако европейската бюрократична машина катастрофира, днешното правителство ще увисне безпомощно във вакуума на собствената си безидейност. Генералите могат да спечелят битка, но войната печелят лидерите.

Следващият политически цикъл започва с изборите тази есен. Познатите ни герои се стягат за битки на нови фронтове в цялата страна. Дневният ред за следващите 4-5 години ще бъде зададен от прага на вашата врата. Отвъд този праг и нито един лист хартия по-високо, трябва да започва политиката, като средство за съжителство на различни потребности чрез система от общоприети правила.

2 коментара :